Navigace

VYPEČENÁ SOBOTA V POLIČSKÉM MUZEU

16. 2. 2017
Zavoralová

POLIČKA:Zvířátka, kytičky a také kolečko zkynutého těsta připomínající nám slunce provoní vsobotu 25. února 2017 poličské muzeum. Na zahájeníJarní výstavy od zrníčka kbochníkusi pro vás muzejníci připravili voňavou dílničku – vypečenou sobotu pro malé i velké návštěvníky.

od 25. 2. 2017 od 13:00 do 15:00

Jestliže se už těšíte na jaro, nechte se inspirovat zvyky našich předků a připravte si u nás obřadní pečivo. Kolečko z kynutého těsta dozdobené křížalami a ústřižky látek vám připomene a možná i přivolá sluníčko. Důležité je si s sebou přinést malý hrneček nebo květináč na osení, které si u nás zasadíte,“ informuje kurátorka výstavy a samotné akce Mgr. Stanislava Cafourková. „Dále si spolu uhněteme a upečeme drobné dekorativní pečivo – zvířátka, kytičky apod. Z kynutého těsta uvážeme jednoduché ptáčky a z toho perníkového, připraveného podle tradiční staročeské receptury, vytvoříme vytlačovaný perník,“ dodává.

Je již neodmyslitelnou tradicí posledních let, že se v poličském muzeu po zimě připravují na výstavu ve třídě B. Martinů s jarní tématikou, zaměřenou na lidové tradice a zvyky spojené s tímto obdobím. V minulých letech jsme mohli obdivovat krásu nových i historických kraslic, zjistili jsme, jaké jsou hlavní masky Masopustu nebo jak důležitou roli po dlouhé zimě má očista a hygiena. A o čem tentokráte bude velikonoční výstava?

Výstava bude zaměřená na roli chleba v běžném i svátečním životě našich předků. Dnes jej považujeme za obyčejnou a mnohdy nejběžnější potravinu. Málokdy si uvědomujeme, co námahy se skrývá za jeho přípravou a že vše začíná už od zrníčka – prací na poli, ve mlýně, v pekárně. Na základě srovnání života v minulosti a současnosti výstava poukáže na důležitost hospodárného zacházení s potravinami a střídmosti ve stravování.

Sdílejte
Check icon Error icon