Navigace

Skanzen Horní Falce zve na podzimní akce, Neusath x Bavorsko

22. 8. 2022
Petra Zeitler /jal

HORNÍ FALCE: Den pracovních koní ve Skanzenu Horní Falce v Neusath. V neděli 11. září 2022 mohou milovníci koní ve skanzenu zažít zajímavý den. Jak se dříve pracovalo na polích a vlese bez mechanizace? Velkou pomocí byli pracovních koně a většinou se jednalo o silný a mohutný typ koní nazývaných chladnokrevníci. Ti tahali těžké zemědělské nástroje, transportovali sklizenou úrodu, dřevo v lese i stavební materiál. Naši spolupracovníci předvedou smuzejními koňmi Leo a Fonse nejrůznější polní práce. Návštěvníci se mohou podívat jak se například orá půda, jak se vyorávají brambory a jak se rozváží hnůj. Program začíná ve 13 hodin a je vceně vstupenky.

Akce probíhá od 11. 9. 2022 13:00 do 25. 9. 2022 17:00

 

Výmlat obilí ve skanzenu a den muzejních zahrad 

Datum: neděle, 18.09. 2022, od 13 hodin

Muzejní pole jsou sklizena a úroda je již uskladněna ve stodolách. Na podzim pak přichází čas výmlatu a ten se ve skanzenu provádí ručně anebo s mechanickou mlátičkou. Na mlatu několik mlatců současně  mlátilo v určeném rytmu snopy a byla to fyzicky velmi namáhavá práce. Později se používaly mlátičky a návštěvníci se mohou podívat jak tyto stroje fungovaly. Muzejní koně budou následně vymlácené obilí a slámu transportovat do stodol a skladišť.

Muzejní zahrádky jsou ve skanzenu osázené podle dochovaných informací rostlinami tak, jak je dříve hospodyně mívaly. Zelenina a bylinky do kuchyně ,léčivé byliny pro domácí lékárnu, okrasné keře a květiny většinou pro určité slavnosti. Nahlédněte za plot těchto krásných selských zahrádek!

 

Sklízení brambor ve Skanzenu Horní Falce

Datum: neděle 25.09. 2022, od 13 hodin

Horní Falc je známá bramborářská oblast. Zdejší zemědělci pěstují na polích spoustu různých odrůd a také ve skanzenu máme samozřejmě na polích brambory. V září je čas sklizně a ta probíhá v muzeu jak jinak, než mechanicky. Za pomoci pracovních koní a vyorávače tzv. „čerta“ se bude sklízet. Na sbírání brambor bylo zapotřebí hodně pomocných rukou včetně dětí. 

Kdo bude mít zájem zdejší brambory ochutnat, může si cestou domů zakoupit pytlík čerstvých brambor v muzejním obchůdku. Program začíná opět ve 13 hodin a je v ceně muzejní vstupenky.

 

V neděli roztápí muzejní pekař pravidelně pekařskou pec a je pak k mání čerstvý kváskový chleba a nejrůznější pečivo.

Odpočinek po prohlídce skanzenu nabídne náš hostinec s příjemným posezením u kávy s koláčem nebo svačinku s pivem.

Těšíme se na Vaši návštěvu!

 

www.freilandmuseum-oberpfalz.de

 

 

Sdílejte
Check icon Error icon