Navigace

Postní kuchařka

15. 2. 2022
Olga Formanová/ika

ČR: Půst nabývá různých podob dle dané tradice a náboženství. Nejběžnější je vzdát se na určitou dobu masa. Také naši předci drželi půst, v období adventu nebo právě teď před Velikonocemi. Postní kuchařka – od kořene po nať Pavla Drdela ukazuje, že ani při půstu se nemusíte nutně ochudit o dobrou chuť jídla nebo radost z vaření. Knihu šéfkuchaře strakonické restaurace Sůl & Řepa vydává nakladatelství Smart Press.


Navzdory používání lokálních a sezónních potravin představuje kuchařka pestré pokrmy ze zeleniny, luštěnin a občasného mléka nebo vajec. Bohatost, kterou nabízí letní a podzimní měsíce, uchová naložené nebo usušené a použije v zimních receptech. Kromě zimních jídel ale kniha obsahuje i dalších téměř 20 receptů z jarních, letních a podzimních surovin a tak ukazuje, že s obohacením jídelníčku o bezmasé pokrmy můžeme začít jakýkoli den v roce.

Kuchařka obsahuje:

  • více než 80 receptů na moderní a chutná bezmasá hlavní jídla, polévky a saláty
  • 60 návodů, jak uchovat sezónní zeleninu díky fermentaci, nakládání, sušení, jak vyrobit ochucené oleje nebo netradiční nápoje
  • přes 100 autorských fotografií od Pavla Drdela
  • tipy na udržitelnější, bezodpadové vaření
  • text o významu půstu v křesťanství od farářky Martiny Viktorie Kopecké
  • povídání o sezónní stravě se zaměřením na postní období od Hanky Zemanové
  • další zajímavé texty osvětlující postní období

Koupí knihy čtenáři podpoří Postní sbírku Diakonie ČCE. Postní sbírku pořádá Středisko humanitární a rozvojové spolupráce Diakonie Českobratrské církve evangelické od roku 2011. Prostředky z této sbírky poputují do Libanonu, kde podpoří vzdělávání dětí z rodin, které uprchly před válkou ze Sýrie.

https://www.smartpress.cz/postni-kucharka

Sdílejte
Check icon Error icon