Navigace

Olomoucké tvarůžky zvou do Loštic na strašidelnou Muzejní noc

31. 10. 2024
Daniela Pilchová

LOŠTICE: Muzeum Olomouckých tvarůžků,které je jediné svého druhu vČeské republice, připravilo pro všechny milovníky historie a zábavy večer plný aktivit pro děti i dospělé. V rámci Muzejní noci, která proběhne 1. listopadu od 17:00 do 20:00, budou mít návštěvníci možnost zažít netradiční prohlídku v prostorách tvarůžkového muzea. Akce nabídne doprovodný program, občerstvení a výstavu historických fotografií zvýroby Olomouckých tvarůžků. Vstup na akci je zdarma.

od 1. 11. 2024 od 17:00 do 20:00

Dospělí si mohou zasoutěžit v tipování počtu Olomouckých tvarůžků pod poklopem a vyhrát zajímavé ceny. Chybět nebude ani ochutnávka tradičních tvarůžkových specialit, tvarůžkových štrúdlů, punče a dalších dobrot. Pro malé návštěvníky je připravena napínavá stezka za tvarůžkovým strašidlem, během které budou plnit různé úkoly a luštit hádanky. Pro děti bude k dispozici také tvůrčí dílnička a každý malý návštěvník, který přijde v kostýmu, dostane sladkou odměnu. „Naší snahou je, aby Muzejní noc přinesla zábavu pro všechny generace. Připravili jsme proto program, který propojuje bohatou historii Olomouckých tvarůžků se zábavnými aktivitami pro děti i dospělé,“ uvedl Leoš Kalandra, vedoucí obchodu a marketingu společnosti A. W., výrobce tvarůžků pod značkou Olomoucké tvarůžky.

Program doplní výstava historických fotografií z výroby Olomouckých tvarůžků, která návštěvníky zavede do bohaté minulosti legendární pochoutky. Počátky výroby Olomouckých tvarůžků sahají až na přelom 15. a 16. století do oblasti Hané. Od roku 1876 se pak začaly vyrábět v Lošticích, kde Josef Wessels a jeho manželka zahájili manufakturní produkci. Podnik, který od roku 1897 nesl jméno po jejich synu Aloisi Wesselsovi, se do roku 1914 stal největším výrobcem tvarůžků. „Výstava zachycuje nejen historické výrobní postupy Olomouckých tvarůžků, ale také klíčové momenty ve vývoji tradiční a zdravé pochoutky, která dnes nese chráněné zeměpisné označení Evropské unie,“ dodal Leoš Kalandra.

Nádvoří muzea bude pro tuto příležitost vyzdobeno v podzimních barvách a vytvoří tak příjemnou atmosféru pro celou rodinu. Vstup na akci Muzejní noc je zdarma. Dětská stezka za tvarůžkovým strašidlem v Muzeu Olomouckých tvarůžků bude přístupná i dalších 14 dní po skončení akce.

 

—————————————————————————————————————————————-

O společnosti A. W. spol. s r. o.

Výroba Olomouckých tvarůžků na Hané je doložena již na přelomu 15. a 16. století. Od roku 1876 se Olomoucké tvarůžky vyrábí v Lošticích. Manufakturní výrobu založil Josef Wessels s manželkou. Název současné společnosti A.W. spol. s r.o. získala firma podle Aloise Wesselse (syna zakladatelů) v roce 1897 a do roku 1914 se stala největším výrobcem tvarůžků. V roce 1930 byla realizována velká přestavba a rozšíření tvarůžkárny na moderní výrobnu pod vedením Karla Pivného (zeť Aloise Wesselse).

V roce 1991 byla tvarůžkárna v restituci vrácena potomkům původních majitelů. K zásadní obměně technologického zařízení ve výrobě došlo v roce 1997. Evropská komise udělila v roce 2010 Olomouckým tvarůžkům chráněné označení původu. V roce 2014 bylo otevřeno nové Muzeum Olomouckých tvarůžků v Lošticích jako jediné muzeum svého typu v České republice.

V současné době společnost A.W. spol. s r.o. zaměstnává okolo 180 lidí, každoročně vyrobí přibližně 2 200 tun tvarůžků ve více než třiceti tvarových, chuťových a hmotnostních variantách a provozuje čtyři podnikové prodejny v Lošticích, Olomouci, Brně a Ostravě.

Olomoucké tvarůžky se vyrábějí z netučného kyselého tvarohu a jsou charakteristické nezaměnitelnou chutí a typickou vůni. Při jejich výrobě se nepoužívají žádná syřidla, barviva, aromata ani stabilizátory, takže se hodí i pro bezlepkovou dietu. Obsahují plnohodnotné bílkoviny, vápník a díky malému obsahu tuku mají nízkou energetickou hodnotu. Olomoucké tvarůžky jsou jediný původní český sýr a jsou řazeny mezi zrající stolní sýry.

Sdílejte
Check icon Error icon