Po každé obchůzce bude hrát dudák Jan Vít Trčka v hospodě ze Strašic zvané Šperkovna, jejíž historie sahá až do počátku 19. století.
Zájemci budou mít možnost vyzkoušet si sečení obilí. Jak na to, předvede a vysvětlí muzejní zahradník a chovatel Martin Spěváček.
V tradiční domácí peci se bude péct chleba, který bude možné posléze také ochutnat. Proběhne dílna pečení chlebových uzlíků či pletení ze slámy. V kovárně ze Starého Bydžova bude kovat mistr Zdeněk Grausam, který pomůže dětem ukovat si vlastní hřebík.
V unikátní polygonální stodole v Durdic ze 17. století se návštěvníci dozví vše o obilí. Pro děti i dospělé bude připravena i „poznávačka“ obilí.
Firma Likeria z Kouřimi nabídne speciální alkoholové nápoje, sirupy a marmelády zajímavého složení.
S lidovými zvyky spojenými s obdobím vrcholícího léta vás seznámí instalace v rychtě z Bradlecké Lhoty „Od Markéty k Matičkám“.