Navigace

ATLAS CHUTÍ ČECH, MORAVY A SLEZSKA

24. 7. 2023
ika

ČR: Každý tuzemský region má recepty, které jsou jedinečné. Jihočeské knedlíky s borůvkovým žahourem, podkrkonošské kyselo, valašský skopový guláš, ornamentální chodské koláče, smažený chřest z jihu Moravy nebo patenty s oskerušovými povidly ze Slovácka. Domácí strava je proti té restaurační osobní, spojená s konkrétními lidmi a příběhy. Stojí na běžně dostupných a lokálních surovinách a obvykle nevyžaduje složité postupy. Mnohé o tom ví Petra Pospěchová, která po úspěchu své Regionální kuchařky připravila snakladatelstvím Smart Press druhé, rozšířené vydání, pojmenované Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska.

ATLAS CHUTÍ ČECH, MORAVY A SLEZSKA – Regionální kuchařka, druhé vydání

Petra Tajovský Pospěchová

Poznejte chuťový místopis Čech, Moravy a Slezska:

13 kapitol podle tuzemských etnografických regionů včetně představení základních surovin

135 receptů na polévky, hlavní jídla i sladké, pokrmy všední i sváteční

40 tipů na výlety do přírody i za gastronomickými zážitky včetně map

13 stále živých regionálních tradic z Valašska, Slovácka, Brna, Haná, Slezska, Podkrkonoší, Horácka, Polabí, Prahy, Jižní Čechy, Šumavy, Chodska a Sudet.

 

Před deseti lety, v prvním vydání, to byla kniha receptů a kulinárně-národopisných vyprávění o třinácti nejvýraznějších tuzemských etnografických regionech. Nyní je rozšířena o 40 tipů na výlety krajinné i gastronomické, o mapu ke každé kapitole a taky o 13 živých folklorních tradic. Přibylo i fotografií a taky receptů: v knize teď najdete předpisy na 135 pokrmů všeho druhu. Atlas chutí je průvodcem nejen kuchyní, ale taky krajinami, odkud recepty pocházejí, a jejich zvyky.

 

O knize řekly:

Mám vážně ráda, když můžu někam jet a poznávat národopisné rysy toho místa – jít krajinou, zpívat lidové písně, zkoumat kroje, které se zde nosívaly, jíst místní jídlo. Jedeme do Valašských Klobuk na jarmek? Ó, jak se těším na tu jejich kyselicu! Přestup v Uherském Brodě? Bezva, tam mají v nádražním stánku vlčnovské vdolečky! Jsme v Horšovském Týně? Bez chodského koláče nejedu dom.

Jaká je to radost, listovat Petřinou Regionální kuchařkou, která voní už od pohledu. Libuju si, když si nejenom připomenu známé hity lidové kuchyně, ale poznávám další, méně profláklé, a dočítám se zajímavé okolnosti utváření typického jídelníčku regionu. Jídla se mi pak vybarvují v péči tetiček z dob minulých. K chuťovým výletům po naší vlasti jsou skvělým bonusem tipy na turistiku, zvyky a slavnosti.

Anežka Konečná-Heinzlová, muzikantka, labužnice, redaktorka folklorních pořadů ČRo Brno

 

Atlas chutí Petry Pospěchové je ojedinělé dílo, které vás motivuje zkoumat gastronomické krásy různých koutů naší země, aniž by vás zahltilo přílišnou podrobností – přehledně, vkusně a radostně představuje podstatné speciality. Ať už se jedná o klasiky, jako je valašský kontrabáš nebo kyselica, či chodskou kuclíkovou polévku a krkonošskou semencovou kaši, určitě si najdete něco, co jste dosud neznali a teď nutně potřebujete uvařit. Těší mě i bonusové tipy na výlety, protože úplně nejlepší je nechat se pohostit originálem či nakoupit surovinu přímo v místě vzniku!

Juliana „Maškrtnica“ Fischerová, pekařka, blogerka, redaktorka podcastu Ve vlastní šťávě

 

Knihu vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz.

K dostání na https://www.smartpress.cz/atlas-chuti-regionalni-kucharka.

Obchodní informace: Formát: 172 x 240 mm, pevná vazba, barevné provedení, 320 stran, MOC: 699 Kč

Sdílejte
Check icon Error icon