Navigace

Moravskoslezský kraj na Dnech české a německé kultury v Drážďanech

8. 11. 2019
luk

DRÁŽĎANY: Náměstek hejtmana Stanislav Folwarcny slavnostně zahájil Dny české a německé kultury, které se až do 10. listopadu 2019 konají vDrážďanech a v Pirně. Regionálními partnery letošního ročníku je Moravskoslezský kraj a město Ostrava

Kulturní dny, jejichž hlavním letošním tématem je „30 let od sametu“ byly zahájeny 24. října 2019. U příležitosti státního svátku ČR a zahájení dnů kultury uspořádal Generální konzulát ČR v Drážďanech recepci, na jejíž přípravě se aktivně podíleli žáci krajské hotelové školy z Frenštátu pod Radhoštěm.

Během zahájení česko-německých kulturních dnů vystoupila také Janáčkova filharmonie Ostrava a spolu se saskou filharmonií tuto událost odstartovala. Na akci se představili i další významní umělci z regionu. Návštěvníci měli například možnost vyslechnout si přednášku Jiřího Nemináře Hlučínsko: Laboratoř nacionalismu anebo autorské čtení ostravských básníků Jana Němčka a Petra Hrušky, se kterými mohli účastníci pohovořit během besedy. Moravskoslezský kraj se rovněž prezentoval na drážďanském hlavním nádraží představením atraktivních turistických míst a Science show ze Světa techniky (unikátním vystoupení s fyzikálními a chemickými pokusy) z Dolní oblasti Vítkovic.

Po zahajovacím koncertu se v Pirně konala recepce organizovaná Moravskoslezským krajem. Recepci zajišťovala příspěvková organizace kraje Hotelová škola, Frenštát pod Radhoštěm. Hosté ochutnali mnoho regionálních specialit jako valašský frgál, pohankovou bábovku, štramberské uši, škvarky, škvarkovou pomazánku, valašské klobásky, uzená masa všeho druhu i regionální ochucené sýry, korbáčiky a samozřejmě nechyběla ani valašská slivovice, bylinný likér Radhošť a pivo Radegast. Odnést si mohli také kuchařku s regionálními recepty „Jak šmakuje Moravskoslezsko“.

 

 

ZDROJ

Sdílejte
Check icon Error icon