Navigace

Upečte vlastní chléb a přineste ho do muzea!

8. 7. 2015
Mgr. Michaela Mitáčková

<p>ZLÍN: Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně připravilo v rámci právě probíhající výstavy Příběh chleba netradiční zážitek. V rámci Pekařské neděle, která se uskuteční v neděli 26. července ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU ve Zlíně, nabídne lidem možnost ochutnat doma upečené chleby.</p> <p>„Během výstavy se konalo několik pekařských dílen, v nichž se účastníci seznámili s postupem, jak péct domácí kváskový chléb. Výsledky svého umění nyní budou moci zájemci předvést v rámci ochutnávky domácích chlebů, která bude jednou z hlavních částí programu Pekařské neděle,“ řekla kurátorka výstavy Petra Hanáková.<br />
„Pokud si doma pečete vlastní chléb, přineste jej na naši ochutnávku, přiložit můžete i recept, případně nabídnout kvásek, který zařadíme do burzy chlebových kvásků. Jako poděkování za účast pro Vás bude připravena soutěž o kuchyňské spotřebiče,“ upřesnila za organizátory akce Ivona Bořutová. Celý program začne ve 13 hodin, přičemž ochutnávka proběhne ve výstavním prostoru muzea v budově 14 továrního areálu.<br />
Bohatý program bude ale připraven i na platformě mezi továrními budovami 14 a 15. Návštěvníci se mohou těšit na pečení chlebových placek ve speciální peci, ukázku moderních technologií pečení s firmou ETA nebo na dožínkové koláče od Pekárny u Jahodů. Nebude chybět ani stánkový prodej nejrůznějších produktů od místních výrobců a producentů. „Na stáncích budou nejen regionální gastronomické speciality, ale i místní řemeslné výrobky nebo potřeby pro domácí pečení,“ doplnila Ivona Bořutová. Děti si navíc užijí tvořivé dílny a zábavu inspirovanou tématem výstavy. Milovníci techniky budou moci obdivovat zemědělské stroje a vozidla.</p> <p>Výstava Příběh chleba připomíná, jakým způsobem se chléb dostával na stůl našich předků. Dokumentuje také tradiční způsoby hospodaření na polích, zpracování obilovin a pečení chleba v dobách minulých. Její součástí je i projekt nazvaný Naše kořeny. „Máte doma staré fotografie, které zachycují tradiční hospodaření nebo se vztahují k domácí přípravě chleba a zpracování obilí? Podělte se s ostatními o zajímavé pohledy do minulosti a obohaťte muzejní fotoarchiv,“ vyzvala Petra Hanáková s tím, že stačí, když lidé přinesou do muzea staré fotografie a předají je na recepci v budově 14, případně je mohou zaslat elektronickou poštou. Po oskenování se fotografie vrátí zpět majiteli. Kopie budou následně s jeho svolením instalovány na výstavě. Návštěvník, který přinese alespoň jednu fotografii, získá obratem volnou vstupenku na výstavu Příběh chleba, kterou může uplatnit pro jednorázový vstup až do konce srpna.</p> <p>Kontakt:<br />
Mgr. Michaela Mitáčková<br />
PR manažerka, 14|15 Baťův institut, p. o.<br />
T | 736 505 513<br />
M | michaela.mitackova@14-15.cz</p>

Sdílejte
Check icon Error icon