<p>NABBURG: Muzejní pekař pan Paulus peče již léta muzejní chléb, který byl pekařským cechem již několikrát oceněn. Velké pecny selského chleba, které se pečou podle starých receptur, změní během chvilky majitele a jsou mimořádně oblíbeným suvenýrem skanzenu v Hornofalckém skanzenu Neusath-Perschen ~ Bavorsko.</p> <p>V neděli 29. září 2013 od 13 hodin pořádá pekárna Paulus slavnost chleba, při níž představí celou paletu pekařských výrobků, které se tradičně v selských pecích pekly.<br />
Ve statku Schallerhof bude tentokrát k dostání chléb žitný nebo s přídavkem pšeničného šrotu. Návštěvníci mohou ochutnat také lahodné kynuté pletence, sladké a slané chlebové koláče s cibulí, sýrem nebo obložené krupičkou.</p> <p>V celém areálu skanzenu bude spousta pohybu:<br />
Tak, jak bývalo dříve zvykem – budou muzejní koně Rudi a Leo transportovat obilí, ke stodolám, ke mlýnu a ke skladišti družstva Raiffeisen.<br />
Navíc se v jednotlivých stodolách bude mlátit obilí. Dříve zabíral výmlat spoustu času. Snopy ležely v řadě ve stodole a více mlatců je mlátilo cepy v určitém taktu. To byla velmi namáhavá práce, kterou mohli dělat jen silní chlapi. Návštěvníci se mohou přesvědčit, jaká to byla dřina. V akci ale představí také staré mlátičky, které dokumentují industrializaci zemědělství. </p> <p>Děti budou mít určitě potěšení z muzejních zvířat – kromě koní máme selátka, kozy a ovce, kachny a slepice a také páv se prochází po selském dvoře.</p> <p>O občerstvení se postará muzejní hostinec s místními specialitami a výborným bavorským pivem.</p> <p>Těšíme se na Vaší návštěvu!</p> <p>Nabburg leží na dálnici A93 směrem na Mnichov.<br />
Veškeré informace najdete na www.freilandmuseum.org.<br />
Kontaktní osoba: petrazeitler@sad-online</p>